Barbara Noordwijk

Als uw dierbare overlijdt wilt u graag afscheid nemen met uw familie, vrienden en bekenden. Samen rouwen, herinneringen ophalen en met elkaar het verlies delen. 

De maatregelen die door het RIVM van kracht zijn geworden om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, hebben helaas ook gevolgen voor het afscheid nemen van een dierbare. Wij hebben een en ander voor u op een rijtje gezet.

 

Wat te doen bij overlijden? 

U kunt ons gewoon bellen op ons telefoonnummer 071 - 3646006. 
Wij zullen in dit gesprek bespreken wat de volgende stap is. Uiteraard nemen wij daarbij alle door het RIVM gestelde maatregelen in acht (handen wassen, geen fysiek contact en 1,5 m afstand houden). Indien nodig of wenselijk regelen wij de uitvaart zoveel mogelijk telefonisch, via Facetime of Skype.

 

Mogen we de overledene nog aanraken? 

Het virus kan, ook als het lichaam gekoeld wordt, tot 3 dagen overleven. 
Ons team dat de overbrenging en/of laatste verzorging doet, zal beschermende kleding dragen. Uit voorzorg worden handen en gezicht van de overledene extra gewassen. Als u uw dierbare aanraakt, wat heel begrijpelijk is, dan raden wij u aan om daarna uw handen te wassen met desinfecterende zeep. En het is heel erg verdrietig, maar liever geen kus meer geven.

 

Hoe kunnen we afscheid nemen?

Een (thuis)opbaring behoort vooralsnog steeds tot de mogelijkheden, ook met de kist open. Uit voorzorg kan er een glazen plaat over de kist gelegd worden. Dit zal per situatie bekeken worden.

 

Wie mogen er bij het afscheid aanwezig zijn?

De richtlijn die zojuist door het RIVM is afgegeven zegt dat er maximaal 30 personen bij de uitvaart aanwezig mogen zijn. Dit maximum geldt ook voor rouwbezoeken en familiekamers. Dit is uiteraard heel verdrietig voor de mensen die daardoor niet bij het afscheid aanwezig kunnen zijn.

De catering valt onder de landelijke horecamaatregel. Thuis kan er wel catering bezorgd worden.

Wij zullen, in overleg met u, er alles aan doen om samen te kijken naar wat wel mogelijk is om zo een passend mogelijk en waardig afscheid te creëren. En op een later moment, als de maatregelen niet meer van kracht zijn, wellicht een herdenkingsbijeenkomst organiseren met foto’s, muziek en/of sprekers. Bij een aantal crematoria is het al mogelijk om familie, vrienden en andere bekenden via een livestream mee laten kijken naar het afscheid. In de kerk kunnen deze veelal via de kerkomroep.nl beluisterd worden.

Een alternatief is om een externe partij in te huren om de uitvaart te laten filmen/fotograferen, zodat de beelden (later) gedeeld kan worden.
Het is mogelijk om gebruik te maken van een online condoleanceregister waarin iedereen herinneringen, foto’s, video’s en persoonlijke anekdotes kan plaatsen.

 

Hoe kunnen wij de nabestaanden condoleren?

Condoleren zonder handen schudden, een kus geven of omhelzen. Een mooi en warm gebaar is om elkaar te condoleren met de hand op het hart. Zie hiervoor ook ons vorige bericht. Stuur een kaartje of brief aan de familie met een persoonlijke boodschap of herinnering aan de overledene. Of plaats een bericht op het online condoleanceregister.

 

Tot slot

Het is wellicht overbodig om te noemen, maar bent u uitgenodigd voor de uitvaart en heeft u gezondheidsklachten? Handel dan volgens de RIVM-richtlijnen en blijf thuis, zowel in uw eigen belang als in die van de nabestaanden.

Uitvaartverzorging Barbara Noordwijk volgt de ontwikkelingen nauwlettend en zal u op de hoogte houden als er wijzigingen komen.  Het zijn allemaal noodzakelijke maatregelen, maar ze doen wel enorm pijn. En we hebben geen idee wat dit op termijn gaat betekenen voor het rouwen door de nabestaanden. Daarom zullen wij alles doen wat in ons vermogen ligt om het afscheid zo goed en passend mogelijk vorm te geven.

 

Deze update is van 16 maart 2020.